Blogun Sana Diyor ki :

KEŞFETMENİN GÜCÜ SENİNLE OLSUN!

Şark Ekspresi , Doğu Ekspresi Notları

Yazıyı Okumadan Önce Bilmeniz Gerekenler :

--Cümlelerin önündeki yıldızlar tavsiyenin öneminden bahsetmektedir.
***  3 yıldız tavsiyeler ->altın tavsiye ( Kesinlikle okumalısınız ,son derece faydalı bilgiler içerir.)
 ** 2 yıldız tavsiyeler ->gümüş tavsiye(Kişisel anılardan bahsediyor,olayları özetliyor.)

Metni nokta atışı bilgiler edinmek amacıyla okuyorsanız  ve aceleniz varsa *** 3 yıldızlıları okuyup geçebilirsiniz, gezi yazısı tarzında metni okumak istiyorsanız ** 2 yıldızlı tavsiyeleri de okumanızı tavsiye ederim.





**

**Doğu Ekspresi’ Hikaye'm

Aklımdaki rotalardan biriydi ; Yol Açık Yola Çık dediler : Çıktık …
Winter is  coming kadar efsanevi bir cümle benim gözümde … Çok uzun bir süredir Avrupa’yı trenle dolaşma(İnterRail)  fikrini edinmiştim.Daha  sonra araştırınca Facebook üzerinden İnterRail Türkiye grubu ve alt grupları ile tanıştım.Bir de ne göreyim . Türkiye ‘de de birçok demir yolu varmış . Tıpkı dedikleri gibi demir ağlarla örülmüş yurdun 4 bir yanı,



 bizim çocuklar bu demiryollarına düzenli olarak gezi düzenliyorlarmış . Bknz : KarsRail İranRail ... Benim de aklımda hep doğuya gitmek oraları görme fikri vardı . Ve alışılmış rotamın İstanbul->Rize (memleket) değiştirerek İstanbul-Ankara –Kars –Erzurum-Rize yapmaya karar vermiştim.Eğitimimin devam etmesi sebebiyle uzun soluklu tatil fırsatı bulamıyordum bulsamda ailemle geçirmem gerekiyordu sonuç olarak yıl boyu dışardaydım ;) Geçen sene dönem sonunda gerçekleştireceğim bu seyahati 1 sene erteleyerek gerçekleştiriyorum.

**
**

**Yolculuğa Başlayış ;

Vize tarihlerim netleşmeden memlekete uçak biletimi almıştım ama sınavların erken  bittiğini öğrenince dayanamadım ve uçak biletimi iade edip tren bileti aldım . Ve son sınavımı bekledim . Biraz üşengecimdir açıkçası valizimi son dk hazırladım ,evden çıktım son metroya yetiştim ama aktarma yapacağım metroya yetişemedim Yenikapı metro istasyonunda yolda kaldım .Dakka bir gol bir ….

Çıktım dışarı saat 00 00 ı geçmişti . Ne metro ne tramvay var. Metrobüste uzak . Bilinmeyen bir yer…
Neyse bi otobüs buldum esenlere geçiyormuş , şansıma belki ordan minibüs bulabilirmişim. Denedim . Sırt çantası gece yarısı ıssız İstanbul sokaklarında gezmece keyfi . . .  Neyse minibüsün geleceği yok ,seyahatım riske giriyor , atladım bir taksiye ‘ Esat abi ile tanışıp ayak üstü sohbet kkeyfi…’

Aldım bileti biraz daha ucuza alınabilirdi ama dediğim gibi geç kalmak otobüssüz kalmak istemedim . Normal piyasa 50-60 tl  pazarlıklarla vs 30 -40 tl ye de gitmek mevcut .
Ankara ‘ya yola koyuldum …

***
 Ankara’yı daha önce keşfetmiştim ; bu sefer arkadaşlarımla buluşup hasret giderdim , detayları şu yazımda Ankara’yı detaylıca bulabilirsiniz…..
(link eklenecek )



**

**Trene Biniş ;

Hani eski filmlerde bir kara tren gözükür , dumanı çıkar demiryolu görevlisini selamlar tarzı bir sahne vardır ,ya da tren kalkar ; pencereden istasyondaki insanlara el sallar vagondakiler ya, işte o tren bu tren...
Kara tren bir ulaşım aracı olmaktansa bir hayat deneyimi , yaşayan bir efsanedir bence …
İşte böyle duygularla atladık bir  trene
Başladık gitmeye ….

***Doğu Ekspresi ( Şark Ekspresi ) Notları :

Ben deneyimlerime yer vermek istedim , bunlar benim tecrübelerim önerilerimdir . Unutmayın ki en iyi yolculuklar keşfederek yapılır . Umarım bol keşifli bir yolculuk geçirirsiniz.



GÜZERGAH VE SAAT:


– Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars– Her gün Ankara’dan 18:00’da Kars’tan 07:45’de kalkıyor. Sayfanın altında başlıca duraklardaki kalkış ve varış saatlerini bulabilirsiniz.– Yolculuk bir gün sürmekte.

VAGONLAR:

4 çeşit vagon var.
– Pulman (Normal koltuklu – vagondaki her sıra da 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş)
– Örtülü Kuşetli (oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz)
– Yataklı (oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo var)
– Yemekli (Trenin restaurantı, menüde çorba, ızgaralar, mezeler, atıştırmalıklar, alkollü be alkolsüz içecekler mevcut.)


***(Ben gittiğimde restore ediliyordu ; yeni bir şirkete verilmiş thy de yemekleri yapan firma almış ihaleyi ; idareten görevliler bir kuşetli vagonu kantın tarzı kullanıyorlardı . Bisküvi içecek vs  bulunuyordu sadece ; tavsiyem yiyeceğinizi kendiniz alıp gidin J )
DOĞU EKSPRESİ FİYATLARI: (KİŞİ BAŞI TEK YÖN – Ocak 2016 )

Pulman : 47TL
Örtülü Kuşetli: 61 TL
Yataklı 2 kişi alırsanız kişi başı: 106 TL
Yataklı 1 kişi: 212 (iki kişilik oda tek kişiye kapanıyor)
İndirimli Tarife: Çocuk, yaşlı,genç,asker basın vs. indirimleri mevcut.
Ara duraklarda inerseniz fiyatlar düşmekte. Biletinizi 
bu linkten (https://goo.gl/ju3u5L) satın alabilir aynı zamanda güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.

EVCİL HAYVAN:


Evcil hayvan alıyorlar. (Onlara da bilet kesip , takibini yapıyorlar ) 

KAYAK MERKEZLERİ:

Kayak veya snowboard yapanlar için Erciyes (Kayseri), Ergan (Erzincan), Palandöken (Erzurum) ve Sarıkamış’a (Kars) keyifli bir ulaşım imkanı sağlıyor.

SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMASI İÇİN (http://goo.gl/kppZFw)


İÇERİDEN BİLGİLER:
İçeriden görüşlerim şunlar ; görevliler oldukça yardımsever ve kafa dengi , hangisiyle konuşsam 20-30 yıldır bu işle uğraşıyorlardı. Hepsi tecrübeli ,deneyimlilerdi. Rizeli olduğumu Ankara Erzurum Kars Rize rotamdan bahsedince bize geziyorlar derler  sen bizden  daha çok geziyormuşsun sözünü de aldım . Mesleklerini hepsi severek yapıyor gözlemimce … Kimler geldi geçti sözlerini söylemeden geçemediler onlarda . Neler neler olmuş  nice mutlu anılarla birlikte bazen çok kötü anılarda başlarına gelmiş. En başta dediğim gibi Doğu Ekspresi sadece bir ulaşım aracı değil bence yaşayan bir varlık . Üzerinde her şeyin izleri var . Hani duvarların dili olsa da konuşsa derler ya , ha işte bu da onlardan biri…
     


TEMİZLİK
– Kompartman ve Nevresimler:
Beklediğimden oldukça iyiydiler ; herkese  temiz nevresim ,kılıf ve yastık veriyorlar. Titiz kişilere kendi malzemelerini getirmelerini tavsiye ederim . Ama şahsen oldukça yeterliydiler.
– Tuvaletler:
Tuvaletler gayet temizdi. Tuvalet kağıtları sıvı sabunlar vs her şey oldukça tamdı . Dikkat edilmesi gereken husus ,trenin hareketleri ile sekronizasyonda ;  tren hareket halindeyken düşme riskiniz var . Dikkat edin efenim.
***Sigara :
Kapalı ve toplu yaşam  alanlarında her  ne kadar sigara içmek yasak olsada ; bazen bu yasak ne yazıkki deliniyor. Eğer ki sigara içmek mecburiyetindeyseniz, diğer insanları rahatsız etmemek için en iyi alternatifler wc ‘ler ; camı açıp kokuyu tamamen uzaklaştırabilirsiniz.
-Kafeterya
Şansımıza kafeterya vagonu restorasyondaydı . THY de kafeterya kısmını işleten şirket ihaleyi almış Şubat-Mart ayı gibi faaliyete geçeceğini duyduk.

***Siz yine de ne olur ne olmaz , hem keyifli de ; yanınıza bir şeyler alıp odada oda arkadaşlarınızla tüketin derim . Malum bizdeki gibi kapalı olma ihtimali de olabilir . Tedbirli olmakta fayda var…
KONFOR
Aşağıda kuşetliyi inceliyoruz.
– Mahremiyet ve Güvenlik:
Mahremiyetinize düşkünseniz tavsiyem imkanınız varsa, bütün kompartımanı satın almanız yönünde,eğer yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanıyorsanız kuşetlide bir yatak sizin için yeterli olacaktır.Ev ortamındaki mahremiyeti bulmak biraz zor . Sanki odadakiler 10 yıllık arkadaşmış gibi hareket edebiliyor bazen … Attention please!
ÖNEMLİ: Ayrıca kuşetlide bütün yatakları almazsanız şöyle sinir bozucu bir durum olabiliyor: Siz o kompartımanda başka koltuk seçili değilken, bir kız, bir erkek bilet aldınız diyelim. Sonra 2 bayan da aynı kompartımandan yer aldı. Onlar, o kompartımanda erkek olduğunu bile bile yerlerini almış olsalarda, görevli gelip erkeği sırf erkeklerin olduğu bir kuşete yollayabiliyor. Çift olarak seyahat etmek isterseniz, pulmanda yer varsa oraya gitmek zorunda kalabilirsiniz. Keyfinize her şekilde çomak sokuluyor.
Kuşetler açılınca arada minik bir boşluk da olsa, baya koyun koyuna yatıyormuş gibi bir hissiyat oluyor. Hem cinsiniz ya da değil, rahatsız olabilirsiniz.  Bilet alırken kuşetinizi seçemiyorsunuz. Sadece koltuğunuzu seçebiliyorsunuz. Kompartımanın yolcuları kendi aralarında karar veriyor.
Ama o kuşetler açıldıktan sonra bacak bacak üstüne atıp manzaraya bakmak , bir de çay alıp bir yandan yudumlamak ; paha biçilemez…
Kompartmanın perdesini çekince koridorla bir alakanız kalmıyor ama perdenin kenarlarından içerisi biraz görünebiliyor tabi. Kapıyı içeriden kilitleyebiliyorsunuz, ama dışarıdan öyle bir imkan yok. Yataklıdan yer aldıysanız da aynı şeyler geçerli.

– Valizler:
Kompartımanda yanınızda seyahat etmesi gerekiyor, ayrı bir bölüm yok. Kompartmanda da valiz için tasarlanmış bir yer yok. Anca küçük sırt çantalarının sığacağı kadar bir baş üstü rafı var. O yüzden valiziniz büyükse bir koltuk daha almakta fayda var.Baş üstü dolabı oldukça kullanışlı tasarlanmış tıpkı odanın geri kalanı gibi…
– Yataklar:
Koltuklar daha sonra ranza yatak oluyor. Bize çok keyifli geldi ama klostrofobisi olanları darlayabilir.
Tabi ki şilte konforunda değilse de rahat uyunuyor. Sert yatak sevenler için birebir.
– Sıcaklık:
Tren son derede sıcak, öyle ki biz kış günü camları açıp gittik. Her oda panelden kendi ısısını belirliyor. Yazın klimaya ne kadar ihtiyaç duyuluyor ve havalandırma nasıl oluyor, o konuda bir bilgimiz yok.
-Koku :
Eskiden kömür yaksa da şimdilerde mazot yakarak ısıtılıyor tren ve harcadığı enerjiyi de yine kendi içinde kullanabiliyor.(Kömür yüzünden zamanında bayağı tarla yanmış).Bazen mazot kokusu gelebiliyor trene ;)
– Yoruculuk:
Tren yolculuğu otobüs yada uçak gibi insanı yormuyor. 24 saatlik yolculuktan bütün plajda yatmış gibi dinç ayrıldık.
– Ses:
Koridorda ses ya da başı boş koşturan çocuk yoktu ama o bizim şansımıza öyle denk gelmiş olabilir. Yine de herkes kendi odasında takıldığı için çok sıkıntı yaşanacağını sanmıyoruz. Ama pulmanda (yani koltuklu) bölümde işin rengi değişebiliyor.
Bizim yolculuğumuzda kuşetli vagonda bir odadakiler hoparlörü dışarıya verdiler ve türk sanat müziği dinleye dinleye geldik ; herkesin hoşuna  gitmiş olsa gerek kimse bir şey dememişti.
– Elektirik:
Odada 1 adet priz var.
***Mümkünse priz çoklayıcı bulundurun .
Yataklıda durum şöyle:
Yataklı ile kuşetlinin büyüklükleri aynı ama yataklı 2 kişinin konforu için tasarlanmış. Aynı ebattaki alanda 4 yerine 2 koltuk, masa, sıcak suyu olan bir lavabo ve küçük bir buzdolabı var.  Tabi ki daha ferah ve konforlu. Valizlerle de daha rahat.
Pulmanda  durum şöyle:
İlk başta bu insanlar onca saat nasıl sabrediyorlar koltukta diye düşünüyordum . Erzurum – Kars arasında ordan bilet aldım ve denedim . Normalde koltuklara sığmayan biriyim.Ama cidden bayağı geni ve rahat bir ortam vardı . 2 sırada bir priz mevcut ve manzaraya hakim alanlarda oturuyorsunuz
***Yemek kısmını restorasyonda olduğundan dolayı deneyimleyemedim ; başka bir gezginden alıntılıyorum ; naklen …
YEMEK:
İstanbul – Ankara Hızlı Treni:

Bir kafeteryası var. Tavuk ve et döner menüsü veriyorlar. Içinde salata, tatlı, bisküvi vs de var. Maalesef seti bozamıyorsunuz, sadece keşkülünü yada dönerini yemek isteseniz de, 18 TL (Ocak 2015).
Doğu Ekspresi:
Aç ya da tok, yemekler iyi ya da kötü, yanınızda yemek var ya da yok fark etmez. Gecelemeli bir tren yolculuğu kafeteryasında yemek yemeden bitmemeli. O yüzden aşağıda yazacaklarımızın bir önemi yok aslında
😉
– Menü
Menüde ızgaralar ve zeytinyağlılar var. Yemek kompartmanının tamamına mutfak kokusu hakim. İçki servisinin devam ediyor olması çok hoş, bir de tepemiz de florasanlar olmasa süper olacak.
– Yanınızda yemek getirin
Siz yine de yanınıza mutlaka yemek alın. Bizim mutfağın elektirik devrelerinde bir problem çıktı ve yemek servisi iptal oldu. Allah’tan biz akşam yemeğimizi yedikten sonra oldu bu olay da aç kalmadık.
– Fiyatlar:
Esnaf lokantası tarifesinden biraz pahalı gibi düşünebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Kredi kartı alıyorlar ama internet çoğu yerde çekmediği için almıyorlar gibi düşünebilirsiniz.
– Duraklamalar:
Küçük istasyonlarda max 2-3 dakika bekliyor.Koşup dışardan birşeyler almak riskli olabilir. Büyük şehirlerde daha uzun bekliyor.
– Telefon / İnternet:
WiFi var, dermişiz :)))Yok yok… Telefon yolun %90’nı boyunca çekiyor ama 3G bir var, bir yok.

SERVİS- HİZMET :

İstanbul-Ankara Hızlı treni ve Ankara-Kars Doğu Ekspresi arasında baya fark var. Hızlı tren yeni uygulamaya konulduğu için haliyle daha temiz duruyor. Ama yeni bir trenle, emektar bir treni bakımlılık olarak kıyaslamak adil olmayacaktır. O yüzden farkın görüldüğü diğer alanlardan bahsedelim: İstanbul-Ankara Hızlı treninde bir host/hostes elinde araba ile gezip yiyecek-içecek satıyor. Aynı uçaklardaki gibi koltukların üzerinde bir düğme var, basıyorsunuz, hostes gelip siparişinizi alıyor. Kafeterya da var, ancak güvenlik kuralları gereği sıcak içeceklerinizi buradan alıp, kendiniz koltuğunuza götürmeniz yasak. Bir hostes tepsi ile koltuğunuza kadar size eşlik etmek zorunda. Herkes küçük harfler konuşuyor, genel de sessiz. Ankara-Kars trenine geçince kurallar iyi niyet ve empati ile takas oluyor. Sigarasızlıktan çatlayanlar tuvalette kaçamak iki fırt alıyorsa idare edebiliyorlar, ya da boş olan kompartımana taşmamıza müsamaa gösterebiliyorlar. 







***
ROTA ÖNERİLERİ
***Erzurum ve Kars ile ilgili yazılar daha sonra detaylıca yazılacaktır.Bağlantılar oluşunca yazıya eklenecektir.
***Erzurum hakkında olan yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.
***Kars hakkında olan yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Rota1: Ankara – Erzurum-Kars 
Trenden saat 14 te Erzurum’da inebilir , oranın yemek kültürünü tadabilir ; sokaklarında gezebilirsiniz.1 gece Erzurum’da konakladıktan sonra sabah Erzurum merkezdeki tarihi yerleri gezebilirsiniz.
Ertesi gün de saat 14’te trenle Kars’a geçip 18:30’da Kars merkezi ; Kars Kalesi ‘ ni vs gezebilirsiniz.(Akşam manzarayı görmek zor olacaktır ; tercihen gündüz ziyaret ediniz.)
Bir sonraki günde Sarıkamış’a gidip kayak yapabilirsiniz.
Rota2:Ankara-Kars
Kars’a geçip 18:30’da Kars merkezi ; Kars Kalesi ‘ ni vs gezebilirsiniz.(Akşam manzarayı görmek zor olacaktır ; tercihen gündüz ziyaret ediniz.
Sonraki günü de Kars, Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü’nde değerlendirip sonra akşam uçağı ile geri dönebilirsiniz. Ani Harabeleri ve Çıldır için araç kiralamak gerekecektir.

Rota3:Ankara-Erzurum
Trenden saat 14 te Erzurum’da inebilir , oranın yemek kültürünü tadabilir ; sokaklarında gezebilirsiniz.1 gece Erzurum’da konakladıktan sonra sabah Erzurum merkezdeki tarihi yerleri gezebilirsiniz.
Ertesi  günde Palandöken’e gidip kayak yapabilirsiniz.

   

KEYFİNİZ İÇİN:


*** ÖNEMLİ: Gün batınca manzaralar kaçıyor. O yüzden en iyisi günlerin uzun olduğu, ama karların daha kalkmadığı aylarda bu yolculuğa çıkmak. Mart-Nisan gibi. Ayrıca, doğuda güneş batıda olduğundan 1 saat daha erken kararıyor. Olduğunuz yerdeki gün batımına aldanmayın.
***Müziğinizi, oyununuzu, yemeğinizi, içkinizi alıp gelin. Tuvalet kağıdı da iyi bir fikir.
***En güzel manzaralar sabah erkenden başlıyor. Ama yol boyunca bol bol kar/donmuş akarsu manzarası var.
***Dediğimiz gibi kılıflar temiz olsa da titiz insanları yastıklar rahatsız edebilir.
*** Kompartımanın tamamını tutmak isteyebilirsiniz.
***Çöpünüz için mutlaka poşet getirin. Kompartımandaki minik çöpe sığmak imkansız.
***Mümkünse dolunayda yola çıkın çünkü kışın hava 6 gibi karardığından ertesi sabaha kadar manzaralar kaçıyor. Dolunay da gece de manzara izlemek mümkün.
***Kuşetli kompartman 4 kişilik ama bir kişilik bile valiz yeri olduğu söylenemez. Ya küçük bir sırt çantası almalı, ya da bir koltuk daha almalı.
***Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka birilerine haber vermeyi , yolculuk esnasında da düzenli olarak yerinizi birilerine söylemeyi lütfen ihmal etmeyin.
***Kritik konularda lütfen yolcuğunuzdan önce TCDD’ye danışın.
***Bileti online olarak suradan alabilirsiniz (https://goo.gl/D4loQR)
DOĞU EKSPRESİ SAATLERİ VE BAŞLICA DURAKLARI
Ankara – Kars İstikameti
Durak
Varış
Kalkış
Ankara
 18:00
Kayseri
 00:40
 00:48
Sivas
 04:06
 04:12
Erzincan
 10:02
 10:07
Erzurum
 13:52
 13:57
Sarıkamış
 17:14
 17:16
Kars
 18:29

Kars – Ankara İstikameti

Durak
Varış
Kalkış
Kars
 07:45
Sarıkamış
 08:59
 09:01
Erzurum
 12:21
 12:26
Erzincan
 16:11
 16:16
Sivas
 22:02
 22:07
Kayseri
 01:21
 01:26
Ankara
 08:05

 Manzaralar , Resimler :











**Anı yaşamayı daha çok sevdiğimden , güzel manzaraları çekmedim . Bunlar sadece arta kalanlar ...

Anlattıklarım benim deneyimlerim oldu, beklediğimden mutlu bir şekilde ayrıldım ; umarım sizde güzel bir yolculuk geçirirsiniz. 


--GEZGİN ŞANSI SİZİNLE OLSUN !
Emeğe Saygı: 
***Yazı bizevdeyokuz.com’dan alıntılar içerir.  Linki : http://www.bizevdeyokuz.com/dogu-ekspresi-onemli-bilgiler
*** Kalan haklar tamamen taskincengiz.blogspot.com.tr ye aittir.